top of page

ROMA'NIN MÜZELERİ : GALLERIA BORGHESE


Roma'ya yolu düşen herkesin aklını başından alacak bir müze, Galleria Borghese.

Öncelikle unutmayın, Galleria Borghese'e gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor, kapıdan bilet almak diye bir şey yok. İnternetten rezervasyonlu bilet satın alabilirsiniz ya da Roma Pass aldıysanız müzeye telefon ederek, sabırlı bir İngilizce'yle telefonlara bakan İtalyan arkadaşa telefonda rezervasyon yapabilirsiniz. Size bir kod verecek, o kodu söylüyorsunuz girişte.

Rezervasyon saatinizde içeri giriyorsunuz, rezervasyon saatinizden itibaren gezmeniz için iki saatiniz var. Bir buçuk saat gezmek için yetiyor. Rezervasyona geç kalırsanız iki saatlik süreden yemiş olursunuz, ama içeri geç de kalsanız girebilirsiniz. İçeriye çanta vs sokmak yasak, alt kattaki ücretsiz vestiyere eşyalarınızı bırakabilirsiniz.

Müzenin gezi saatleri, 9 – 11, 11- 13, 13 – 15, 15 – 17, 17 – 19 şeklinde. Pazartesi günleri kapalı. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz; ama yine rezervasyon yaptırmanız lazım. 18 yaşının altındaki kişiler içinse ücretsiz.


Bernini - Davut heykeli - Davut'un Golyat'a saldırdığı anı görselleştiriyor

1605 – 1621 yılları arasında papalık yapan Papa 5. Paul'ün yeğeni Kardinal Borghese'in şahsi koleksiyonu diyebileceğimiz bu müzede; Caravaggio, Raphael, Titan gibi sanatçıların muhteşem eserleri var. İki katlı yapının yirmi farklı odası var, odaların hepsinin dekoru da içindeki eserler kadar özel.

Kardinal Borghese, zamanının en önemli koleksiyonerlerinden. Hatta Gian Lorenzo Bernini, ilk eserlerini Kardinal'in desteği altında vermiş. Olgunluk döneminde 17.yüzyılın en önemli Romalı sanatçılarından sayılan Bernini, Papalık ve Fransa'nın baskısıyla, Fransa Kralı 14. Louis'nin yanına gönderilerek Louvre Sarayı'nın mimarisinde çalışması talep edilmiş.

Bernini, başlarda Paris'te çok iyi karşılanmasına rağmen, Louvre için yaptığı hiçbir çalışma kabul edilmemiş. Eserleri fazla “italyan”, fazla barok olarak değerlendirilmiş. Fransız kültürüne karşı eleştirel yaklaşımlarından ötürü de Fransız hanedanlığında dost edinemeyip Roma'ya geri dönmüş. Fransa'da geçirdiği bu dönemden geriye kalan tek eseri, 14. Louis için yaptığı büstlerden biri.

Bernin - The Rape of Proserpina heykeli

İşin kısası, Fransızlar Bernini'nin kıymetini bilememişler. Galleria Borghese'de görebileceğiniz eserlerinden The Rape of Proserpina; yani Proserpina'nın tecavüzü, Proserpina'nın yeraltı tanrısı Hades tarafından kaçırılışını tasvir etmekte. Bernini bu muazzam heykeli yaptığında 23 yaşındaymış (dağılabiliriz bence şimdi).


Bernini - Apollo and Daphne heykeli

Bir başka çarpıcı heykel, Apollo and Daphne, şair Ovidius'un Metamorfozlar'ındaki mitolojik bir hikayeden esinlenerek yapılmış. Apollo'nun aşkına karşılık veremeyen Daphne, Apollo'dan sürekli kaçmaktadır. Son gücünü tükettiğinde artık Apollo'dan kurtulamayacağını anlayınca, nehir tanrısı babası Peneus'dan, hayatını zindana çevirdiğini düşündüğü görüntüsünü değiştirmesi için yardım ister. Babası da kızını ağaca çevirir. Heykel de Daphne'nin ağaca dönüşmeye başladığı anı görselleştirmekte.

Koleksiyonda, Caravaggio'nun ve Raphael'in tablolarının yanısıra, müzenin kendi dekorasyonunda kullanılan her parçanın ayrı bir değeri var. İçeri girdiğinizde yerde dördüncü yüzyıldan kalma gladyatör savaşlarını resmeden dev bir mozaik tarafından karşılanıyorsunuz.

Tavanda ise Romulus'un Olympus ve Jupiter tarafından tanrı olarak kabul edilişini resmeden inanılmaz büyük bir resim var, insan bakmaya doyamıyor. Üst kata çıktığınızda ise Antonio Canova'nın Pauline'i görselleştirdiği Venus Victorious heykelini bulacaksınız. Napolyon'un kardeşi ve Borghese ailesinden Prens Camillo'nun eşi Pauline'in heykeli o kadar iddialı ki, sanatçı Canova eserini tamamladıktan sonra Prens Camillo, Canova da dahil herkesin bu eseri bir daha görmesini yasaklıyor. Prens Camillo'nun dileğini yerine getirme derdine düşüp Pauline'i görmezden gelmeye çalışsanız dahi, yastığını görmezden gelmek mümkün değil. Ben hayatımda hiç bu kadar yumuşak bir taş görmedim. Bu arada Venus konusunda bizzat Pauline ısrar etmiş; bunda hem zamanının ötesindeki kişiliğinin payı, hem de Borghese ailesinin Roma'nın kurucusu Aeneas'ın soyundan olduğuna inanmasının payı varmış. Mitolojide Aeneas, Venus'ün oğlu. Pauline kendi metaforunu yapmış yani.


Canova - Venus Victorious heykeli - Napolyon'un kardeşi Pauline, Venus (Afrodit) olarak görselleştirilmiş

Zamanında Borghese'in koleksiyonunda çok daha fazla eser olduğu söyleniyor; Roma'nın Fransa yönetimine geçtiği Napolyon döneminde, Napolyon Borghese'den 500 tane eser talep etmiş. Günümüzde bu eserler Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmekte.

#Müze #RomaGezisi #GalleriaBorghese #GalleryBorghese #İtalyaGezisi #Bernini #Caravaggio #Napolyon

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page